Pagrindinis puslapis Teisės ir verslo forumas
Teisės, verslo ir finansų konsultacijos bei diskusijos

PagalbaPagalba    Nemokami failaiNemokami failai    Foto galerijosFoto galerijos    NuorodosNuorodos    PaieškaPaieška   NariaiNariai   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 Jūsų aprašymasJūsų aprašymas   Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

gristi idarba po dekreto

Pereiti prie 1, 2  Toliau

Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Forumo pradžia -> Darbo teisė
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
joane
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-09-16 07:26    Rašyti temą: gristi idarba po dekreto Atsakyti su citata

dabar dar esu dekrete nors vaikui jau 2,2m.darbdavys negali pasiūlyt ankstesnių pareigu praso laukt ar as galečiau tuo metu ieškoti kito darbo ir isidarbinti ,ir ar tureciau išeiti iš buvusio darbo, kaip tvarkiti grizima is dekreto isidarbinus kitoje imoneje
Atgal į viršų
Rūta-Mėta
VIP

Data: 2007 11 13
Vietovė: Miestas kurio nėra

PranešimasParašytas: 2009-09-18 19:22    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Susirandate kitą darbą, sutariate nuo kada pradėsite dirbti, senajame darbe grįžtate iš vaiko auginimo atostogų ir rašote prašymą atleisti savo noru. Rolling Eyes
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-09-25 20:50    Rašyti temą: del grizimo po vaiko prieziuros atostogu Atsakyti su citata

ka, pries kiek laiko ir kokiu budu (rastu, telefonu) reikia informuoti griztant po vaiko prieziuros atostogu (prasymas buvo iki vaikui sueis 2 metai) i ta pacia darboviete? Ar gali darbdavys mazinti darbo uzmokesti, jei kitiems jis nebuvo mazinamas? Ar turi teise siulyti iseiti, nes mano vietoje jau dirba kitas zmogus? jei naikinamas mano etatas, ar gali atleisti, ar privalo pasiulyti kita vieta su nemazesniu darbo uzmokesciu? auginu du vaikus (vienas 2 metu, kitas-6 metu). dekoju uz atsakyma.
Atgal į viršų
pamastymai
Senbūvis (-ė)

Data: 2009 05 20

PranešimasParašytas: 2009-09-25 22:37    Rašyti temą: Atsakyti su citata

1. rastu pries 14 dienu (kolektyvinej sutarty g.b. nustatytas ilgesnis terminas) jei griztat pries nustatyta termina (DK 180 str. 2 d.). Jei gryztat kaip susitarta, ispejineti nereikia.
2. Keisti DS salygas gali, jei keičiama gamyba, jos mastas, technologija arba darbo organizavimas, taip pat kitais gamybinio būtinumo atvejais. Jei norima mazinti alga tik vienam tos pacios pareigybes darbuotojui kitiems jo nemazinant (pvz. vienam vairuotojui mazina, kitam ne), manau darbdavys to daryti negali, kadangi tokios situacijos neiterpsi nei i viena is DK 120 str. 1 d. nustatytu pagrindu DS salygu keitimui. Taciau jei norima mazinti vienos pareigybes alga, kitu pareigybiu nelieciant, manau tai daryti galima gavus isankstini darbuotojo sutikima. Jusu atveju, bent iki tol, kol vaikui sukaks 3 metai, Jus nepajusite nesutikimo pasekmiu. Turiu omenyje jei sutikimo neduosite, darbdavys Jusu atleisti pagal DK 129 str. vis tiek negales. Reikia tureti omenyje, kad Jus neapsaugota nuo atleidimo esant darbuotojo kaltei (uz ivairius drausminius nusizengimus... daznai fiktyvius...).
3. Siulyti iseiti niekas nedraudzia.
4. Visu pirma su darbuotoju, auginanciu vaika iki 3 metu DS negali buti nutraukta darbdavio iniciatyva, kai nera darbuotojo kaltes (DK 129 str.). Taigi jei auginate 2 metu vaika, darbdavys negali Jusu ispeti ir atleisti panaikinus etata. Jis privales arba sutarti su Jumis ir perkelti jus i kitas pareigas (jei senos naikinamos), arba laikyti prastovoje ir moketi 2/3 algos.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-09-27 10:07    Rašyti temą: Atsakyti su citata

idomus faktas, kad gali atleisti del fiktyvios darbuotojo kaltes.... ar nera taip,kad bet kokia kalte reikia dar irodyti? ir jei as nesutinku su kaltinimais man, nes tai yra netiesa, vis tiek darbdavys gali atleisti? visada traktavau ta straipsni - jei imone del vieno ar kito darbuotojo veiksmo patiria finansiniu nuostoliu ar nukencia imones prestizas ir pan. - zodziu, uz tai, kas imonei pridaro zalos... Akivaizdu, kad bet kokiam darbuotojui pasipriesinus samdomo vadovo valiai sumazinti tam darbuotojui DU, vadovas ims kabinetis prie bet ko. ar darbuotoja saugo ar gina kokia istatymine baze nuo tycinio priekabiavimo? esant -30 neuzsives automobilis, paveluos zmogus i darba 10 min - vadovas turi teise ji atleisti be jokiu paaiskinimu? dekoju uz atsakyma.
Atgal į viršų
pamastymai
Senbūvis (-ė)

PranešimasParašytas: 2009-09-28 08:40    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Zinoma kalte reikia irodyti. Taciau cia irodymas nesudetingas - yra faktiskas darbo tvarkos pazeidimas (pvz. pavelavimas), jis fiksuojamas ir darbuotojo kalte daznai preziumuojama. Jei darbdavys tampa labai priekabus, nesunku ir rasti, prie ko prikibti... Daznai darbuotojai pasiraso tiek darbdavio isakymu, reglamentuojanciu darbo tvarka, kad sunku visus ir atsiminti... Pvz. daznas darbuotojas el. pastu susiraso su kuo nors netarnybiniais reikalais (pasiuncia koki juokeli ar pan.), panarso internete laisvesniu momentu, is esmes cia nieko blogo, taciau darbdavys drasiai uz tai gali skirti papeikima...
Kitas klausimas, zinoma, yra drausmes pazeidimo sunkumas. Skirti griezciausia nuobauda - atleidima is darbo - galima tik uz atitinkamai sunkesnius nusizengimus (pvz. daugkartinis darbo pareigu nevykdymas ar netinkamas vykdymas, kiekviena atitinkamai iforminant drausmine nuobauda). Aisku darbdavys turi teise atleisti is darbo ir uz lengvesnius nusizengimus, taciau tiketina, kad teismas grazins toki darbuotoja i darba, motyvuodamas, kad skirta neproporcinga pazeidimui, per griezta bausme (taip pasitaiko, nors teismui ir nederetu vertinti vertinti nuobaudos grieztumo, kadangi tai darbdavio reikalas, teismo reikalas - ziureti, ar islaikytos visos proceduros...).
Jei nesutinkate su drausmine nuobauda, galite ja skusti darbo ginca nagrinejanciam organui (darbo gincu komisija, teismas).
Uz vienkartini pavelavima darbuotojo, zinoma, neatleis is darbo. Norint atleisti darbuotoja uz viena pazeidima, reikia, kad jis butu priskiriamas prie siurkstaus darbo pareigu pazeidimo, reglamentuoto DK 235 str.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-11-24 13:14    Rašyti temą: Atsakyti su citata

kalbejau su darbdaviu: kadangi jis i mano vieta prieme darbuotoja ne pagal terminuota sutarti, dabar jis man siulo kitas pareigas, nes negali atleisti tos darbuotojos, kuri turejo buti idarbinta laikinai i mano vieta. As kitose pareigose dirbti nenoriu, kadangi ten mazesnis darbo kruvis, kita darbo specifika ir pan. Ar gali mane priversti pereiti i kitas pareigas, jei mano etatas nenaikinamas? Juk, kiek suprantu, as griztu is vaiko prieziuros atostogu i savo vieta tomis paciomis salygomis... ir kitas klausimas: darbuotojams, kuriems DU priklause nuo pardavimu, yra sumazinti priedai, mano DU buvo fiksuotas. Ar gali mazinti fiksuota DU tik man nemazinant kitiems darbuotojams fiksuotos dalies (yra dar keli darbuotojojai, kuriu DU nepriklause nuo pardavimu, bet jiems fiksuotas DU nebuvo sumazintas)? Dekoju uz atsakyma
Atgal į viršų
pamastymai
Senbūvis (-ė)

PranešimasParašytas: 2009-11-24 15:37    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Priversti pereiti į kitas pareigas darbdavys negali. Darbo sutarties pakeitimai daromi šalių sutarimu. Jūs neatsakote už tai, kad darbdavys turi per daug darbuotojų, kadangi ne jūs organizuojate darbą.
Šiaip darbdavys gali siūlyti keisti apmokėjimo salygas, o darbuotojui nesutikus, įspėti ir atleisti. Tačiau negalima pamiršti, kad darbo teisiniuose santykiuose galioja teisingo apmokėjimo už darbą principas. Kitaip tariant jei pareigybės vienodos, darbuotojai dirba vienodai, iš esmės, manau, jų darbo užmokesčiai irgi turėtų būti vienodi.
Jūsų atveju darbdavys gali siūlyti Jums mažinti darbo užmokestį, tačiau jei Jūs nesutinkate, darbdavys negali Jūsų atleisti, kol vaikui sueis 3 metai. Po to galios kita garantija, t.y. kol vaikui sueis 14 metų, darbdavys galės Jus atleisti tik esant ypatingiems atvejams (kilus ginčui, darbdavys privalės įrodyti tuos "ypatingus" atvejus, kurie iš esmės pažeidžia jo interesus).
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-11-25 10:51    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Mano pareigos ivardintos buvo kaip administratore. Naujoji mano vietoje priimta kaip administratore-personalo vadybininke, bet realiai tas darbas iejo i mano funkcijas, tik nemaniau, kad taip svarbu iforminti pareigas.... Kaip siuo atveju gali buti? Jei naikintu vadovas administratoriaus vieta - kokias pareigas turetu siulyti man? ar laikinai turejusi buti priimta darbuotoja yra nelieciama? idomi situacija, nes imoneje iskyla rizika buti atleistiems kitiems darbuotojams, kurie dirba jau n metu... Aciu uz atsakyma.
Atgal į viršų
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-11-26 11:44    Rašyti temą: Atsakyti su citata

ar gali DU mazinima iforminti tik isakymu, nekeiciant darbo sutarties?
Atgal į viršų
Andrius Misiukas
Administratorius

Data: 2006 07 26
Vietovė: Vilnius

PranešimasParašytas: 2009-11-26 13:33    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Na ne, sutartyje irgi reikia pakeisti. Dar ir sutikimas darbuotojo turi būti.
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-12-10 23:46    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Pokalbi, kuris vyko su darbdaviu pries griztant i darba po vaiko prieziuros atostogu, isirasiau i diktofona. Pokalbio metu darbdavys tiesiai pasako, kad dirbau gerai, bet jis nori, kad iseiciau, nes jei grisiu, jis atleis kita - sena darbuotoja ir taip nukreips darbuotojus pries mane. Su ta, kuri dabar sedi mano vietoje, jis sudare neterminuota darbo sutarti. Kokia galia to irasyto pokalbio? ar galiu kreiptis i darbo inspekcija su tuo irasu, jei, tarkim, griztu i darba ir jis mane psichologiskai bando veikti tiek, kad iseiciau savo noru? Pokalbio metu jis man pasiule 12 men iseitine - as sutikau, bet kai pasiskaiciavo, kiek tai sudarys, jis persigalvojo - dabar yra didele rizika man, kad po kokiu keliu menesiu, kai iseitine priklausys mazesne, jis bandys mane vel veikti... kokia galia turi irasytas pokalbis einant i teisma? (auginu vaikus 2 metu ir 6 metu). Aciu uz atsakyma.
Atgal į viršų
Andrius Misiukas
Administratorius

Data: 2006 07 26
Vietovė: Vilnius

PranešimasParašytas: 2009-12-11 09:58    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Kadangi įrašą darėte savavališkai, pašnekovo neįspėjote, tai ta galia iš esmės yra niekinė. Na žinoma teismas galėtų svarstyti tokio įrodymo priėmimą, tačiau priimti neturėtų.
fausta333
Svečias

PranešimasParašytas: 2009-12-11 12:45    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Bet is esmes - reali situacija tokia, kad nei vienas darbdavys "neatvers kortu", jei bus informuotas apie tai, kad pokalbis bus irasinejamas... Is kitos puses, kai darbdavys savavaliskai atleidineja darbuotojus (del asmeniniu savo ambiciju), kaip kitaip irodyti, kad zmogus yra verciamas daryti viena ar kita - t. y. iseiti is darbo savo noru, kai realiai jis yra verciamas, zlugdomas psichologiskai ir pan???
Atgal į viršų
sabrinaite
Svečias

PranešimasParašytas: 2010-07-31 00:43    Rašyti temą: Atsakyti su citata

pamastymai rašo:
2. Keisti DS salygas gali, jei keičiama gamyba, jos mastas, technologija arba darbo organizavimas, taip pat kitais gamybinio būtinumo atvejais. Jei norima mazinti alga tik vienam tos pacios pareigybes darbuotojui kitiems jo nemazinant (pvz. vienam vairuotojui mazina, kitam ne), manau darbdavys to daryti negali, kadangi tokios situacijos neiterpsi nei i viena is DK 120 str. 1 d. nustatytu pagrindu DS salygu keitimui. Taciau jei norima mazinti vienos pareigybes alga, kitu pareigybiu nelieciant, manau tai daryti galima gavus isankstini darbuotojo sutikima. Jusu atveju, bent iki tol, kol vaikui sukaks 3 metai, Jus nepajusite nesutikimo pasekmiu. Turiu omenyje jei sutikimo neduosite, darbdavys Jusu atleisti pagal DK 129 str. vis tiek negales. Reikia tureti omenyje, kad Jus neapsaugota nuo atleidimo esant darbuotojo kaltei (uz ivairius drausminius nusizengimus... daznai fiktyvius...).

Jei situacija tokia:dėl reorganizavimo visiems darbuotojams pateikiama pasirašyti dėl sutikimo, jog bus keičiamos darbo sąlygos. Jei nesutinka bus atleistas darbo kodekso nustatyta tvarka (129 str.). Asmuo (vyras) pasirašo, jog sutinka. Kažkur po mėnesio jam gimsta vaikas (reiškia augina vaiką iki 3 metų) ir jis pakviečiamas pranešti, jog jam sumažinamas darbo krūvis. Ar gali dabar asmuo nesutikti dėl krūvio sumažinimo remdamasis tuo, jog augina vaiką iki 3 m. Ar vis tik jis anksčiau, kai dar neturėjo vaiko, sutiko su darbo sąlygų pakeitimu ir dabar nesutikdamas bus pats kaltas , nes pažeidžia ankstesnį susitarimą (sutikimą)?
Atgal į viršų
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Forumo pradžia -> Darbo teisė Visos datos yra GMT + 2 valandos
Pereiti prie 1, 2  Toliau
Puslapis 12

Pereiti į:  
Jūs galite rašyti naujus pranešimus į šį forumą
Jūs galite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume
Jūs galite prisegti failus šiame forume
Jūs galite siųstis failus šiame forume

Šiame forume išdėstytos nuostatos yra tik informacinio pobūdžio ir negali būti traktuojamos kaip išsamus ir galutinis patarimas ar teisinė konsultacija

Visos teisės saugomos © 2006 TeisesCentras.lt
www.TeisesCentras.lt :: info@teisescentras.lt

Anti Bot Question MOD - phpBB MOD against Spam Bots
Blokuota registracijų / žinučių: 129 / 159